In april en november van 2017 bracht ik voor een concert een bezoek aan Antwerpen. Deze Belgische stad is niet alleen populair onder dagjes mensen maar ook voor een weekendje weg dicht bij huis. Hoewel ik eigenlijk altijd dezelfde plekjes bezoek, ben ik dit keer ook op zoek gegaan naar nieuwe plekjes en zag zo een heel andere kant van de stad. Vanuit Nederland reis je makkelijk per auto of trein naar Antwerpen waardoor je zo in de oude binnenstad bent. Vanaf het Centraal Station loop vrijwel direct naar de bekende bezienswaardigheden en winkelstraten.

Centraal Station

Kom je met de trein aan in Antwerpen, dan zal je meteen opvallen hoe groot en mooi het Centraal Station is. Het station wordt al sinds 1905 gebruikt en draagt de bijnaam Spoorwegkathedraal. Tussen 2000 en 2009 werd het station geheel gerenoveerd. Vervolgens werd het door het Amerikaanse magazine Newsweek verkozen tot één van de mooiste stations ter wereld. Aangrenzend van het station vindt je de Antwerpse Zoo. En op een korte afstand lopen bevindt je je in het oude centrum en de vele winkelstraten.

Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal

Na een bouw periode van 169 jaar (1352-1521) was de 123 meter hoge kathedraal gereed voor gebruik. Het is het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. De kathedraal is dagelijks geopend voor bezoekers. Neem een kijkje in de grote schatkamer onder de kerk en bewonder ook verschillende tentoonstellingen. Beklim de toren en geniet van een waanzinnig mooi uitzicht over de linker- en rechteroever van Antwerpen.

De Meir

Een weekendje Antwerpen gaat hand in hand met gezellig winkelen. In de binnenstad vindt je grote warenhuizen, boetiek winkels, kleine lokale winkels en internationale ketens. En dat allemaal op slecht een paar minuten lopen van het Centraal Station! Winkelstraat de Meir is bij verre weg de bekendste van Antwerpen. Hier vindt je winkels als C&A, H&M, Zara, River Island en Bershka. Voor de lekkerste Belgische chocolade ga je naar The Chocolate Line! In de zijstraten van de Meir vindt je gezellige cafés en restaurants.

Let op: veel winkels zijn gesloten op zon- en feestdagen!

Antwerpen Zoo

Het is één van de oudste en beroemdste dierentuinen van Europa. Je vindt er meer dan 950 soorten dieren! Van olifanten en giraffen in een Egyptische tempel tot nijlpaarden in een roze villa en pinguïns in vriesland. De dierentuin doet mee aan een internationaal kweekprogramma die voor bedreigde diersoorten als de bonobo en de okapi zorgt. De mooie gebrouwen en de tuin zijn inmiddels een beschermd monument. De dierentuin zelf is een oase van rust in de drukke stad.

Stadspark

Niet ver van de drukke winkelstraat de Meir en het Centraal Station vindt je her Stadspark. Her driehoekige park is een overblijfsel van een voorvestiging van de 16-eeuwse stadsmuur. Her stadspark grenst aan de Joodse wijk. Tijdens de feestdag Rosh Hashana vindt je veel orthodoxe joden rond de vijver. Zij gooien dan stukjes brood in het water wat symbool staat voor het verdrinken van de zonden van het afgelopen jaar.

Voetgangerstunnel

De Sint-Annatunnel wordt onder de inwoners van Antwerpen ook wel de voetgangerstunnel genoemd. De geschiedenis van de brug gaat terug naar 1874, het jaar waarin de inwoners het eens werden dat er een verbinding moest komen tussen de linker- en de rechter over van de stad. Na heel wat plannen voor het bouwen van een brug kwam pas in 1931 het plan voor een tunnel. Sinds de opening in 1933 wordt de tunnel intensief gebruikt. Via de oude roltrappen daal je af naar beneden waarna je via een lange tunnel naar de andere kan van de rivier de Schelde kan lopen. Vanaf de linkeroever heb je een mooi uitzicht op de skyline van Antwerpen.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

Fotobron: Pixabay

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.