Het is alweer 10 jaar geleden dat ik een bezoek bracht aan de Deense hoofdstad, Kopenhagen. Het was de eerste studiereis tijdens mijn opleiding Toerisme en ik heb toen volop genoten van deze stad. Echter heb ik er nooit een blog over geschreven. En aangezien ik heel graag weer terug zou willen gaan, vond ik het tijd om eens te schrijven over Kopenhagen.

Nyhavn

Deze kleurrijke straat maakt deel uit van de haven van Kopenhagen. De oude zeemansbuurt heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een gezellig uitgaansgebied en belangrijke toeristische trekpleister. In de oude pakhuizen vindt je tegenwoordig restaurants, bars en cafés. Vooral in de zomer maanden vindt je er overvolle terrassen. Vanaf de Nyhavn kan je ook aan boord stappen van één van de vele rondvaartboten.

Het oudste huis aan de Nyhavn, gebouwd in 1691, vindt je op nummer 9. De haven werd gebouwd in opdracht van Koning Christiaan V en heeft sindsdien een slecht reputatie gehad. Vele bars en cafés voor zeelieden hadden vrouwelijk vermaak als bijbehoren. Ook dichter en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende woningen aan de Nyhavn gewoond.

De Kleine Zeemeermin

Dit bronzen beeld in de haven van Kopenhagen is één van ’s werelds beroemde standbeelden. Het standbeeld werd gemaakt door Edward Eriksen in opdracht van Carl Jacobsen (van brouwerij Carlsberg). Het standbeeld van de kleine zeemeermin is slecht 1,25 meter groot. Sinds de plaatsing van het beeld in 1913 is het een belangrijke toeristische attractie.

Het standbeeld is geïnspireerd op het gelijknamige ballet, dat was gebaseerd op het sprookjes verhaal van Hans Christian Andersen. De zeemeermin werd verliefd op een prins. Ze ruilde haar staart voor benen maar raakte daardoor wel haar stem kwijt. Trouwde de prins met een ander, dan zou zij overlijden.

Tivoli Pretpark

Tivoli is een wereldbekend themapark in de binnenstad van Kopenhagen. Heb je tijd genoeg dan is het een must visit! Het themapark werd in 1843 geopend en is daarmee één van de oudste ter wereld. Tegenwoordig heeft Tivoli totaal 25 attracties waarvan 4 achtbanen, 2 darkrides en 2 waterattracties.

Voor de entree betaal je 110 DKK (circa €15,-), daarnaast kan je vooral een strippenkaart kopen voor de attracties of kies je voor een ongelimiteerde kaart. Voor de ongelimiteerde kaart betaald je 290 DKK (circa €39,-). Goedkoop is het niet, daarom raad ik je aan te kiezen voor een strippenkaart.

Wist je dat Walt Disney het park in de jaren 50 bezocht? Hij deed inspiratie op voor het eerste Disneyland park.

Rosenborg

Rosenborg is een stadspaleis uit 1607 in renaissance stijl. Het diende in eerste instantie als zomerpaleis voor Koning Christiaan IV. Maar sinds 1838 dient het als cultuurhistorisch museum. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie van schilderijen tot kroonjuwelen.

Dagelijks om 12:00 uur kan je op de binnenplaats de wisseling van de wacht aanschouwen. De Koninklijke wacht marcheert van Rosenborg door de stad naar Amalienborg. Hier nemen ze de plek in voor de deur van de koningin. De route loop langs Bredgade nabij Kongens Nytorv.

Strøget

De bekendste winkelstraat loopt van Rådhuspladsen tot Kongen Nytrov. De straat bestaat eigenlijk uit verschillende pleinen en straten, maar worden door de inwoners Strøget genoemd. Erg fijn is dat een deel van de winkelstraat autovrij is.

Wist je trouwens dat Strøget de langste winkelstraat ter wereld is? Het is een waar winkelparadijs voor elke portemonnee. Zo vindt je er winkels van luxe merken als Prada, Louis Vuitton en Chanel maar ook grote winkelketens als H&M, Friss & Company en winkels van Deense ontwerpers.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

Fotobron: Pixabay

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.