Berlijn heeft net zoals vele steden in Europa een rijke geschiedenis die tot op dag van vandaag te zien is. Van 1961 tot 1989 werden oost en west Berlijn van elkaar gescheiden door de Berlijnse Muur. Het heeft zich binnen Europa ontwikkeld als metropool van cultuur, politiek en wetenschap. De Duitse hoofdstad is geliefd onder reizigers voor een stedentrip. Ondanks dat de stad enorm is, liggen de bekende bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar en reis je gemakkelijk met de metro.

Bezienswaardigheden

Een stad als Berlijn bruist van de vele mooie bezienswaardigheden. Maak een prachtige wandeling door de stad en je komt zeker weten langs de meest belangrijke en bekende. Stop onderweg voor een drankje op een terras en duik ‘s avonds het bijzondere nachtleven in.

 • Berlijnse Muur: Op meerdere plekken in de stad vindt je nog overblijfselen van de Berlijnse Muur. Aan de Niederkirchnerstraße vindt je niet alleen een stuk van de muur, maar ook een gedenkplaats. Aan de Mühlenstraße vindt je het langs bewaarde stuk van maar liefst 1,3 kilometer.
 • Branderburger Tor: Gebouwd uit een voorbeeld uit de Griekse oudheid. De Branderburger Tor is de enige nog overgebleven doorgang van de Berlijnse Muur. Tot de val van de muur was het een eenzame stadspoort, tegenwoordig wordt het gezien als symbool van de Duitse eenheid.
 • Holocaust monument: De 2711 betonnen zuilen vormen een gedenkplaats voor de slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Wandel tussen de betonnen zuilen door en je zal versteld staan hoe het monument in elkaar steekt.
 • Checkpoint Charlie: In de tijd van de verdeling van Berlijn, was de stad verdeeld in vier bezettingszones. Checkpoint Charlie was de controlepost op de grens tussen de Amerikaanse en Russische sector. In 2000 werd een exacte replica geplaatst op de oorspronkelijke plek.
 • Fernsehturm: Samen met de Branderburger Tor is de Fernsehturm hét symbool van Berlijn. De tv-toren is het hoogste gebouw van Berlijn en daarom een goed oriëntatiepunt. Neem de lift naar boven en geniet van een fantastisch uitzicht over de stad.

Winkelen

Naast alle mooie hoogtepunten die Berlijn kent, kan je er ook heel goed winkelen. In de vele gezellige winkelstraten vindt je naast de bekende keten ook de voor Nederlanders minder bekende winkels. Of bezoek de mooie grote warenhuizen die verspreid staan in de stad.

 • Kaufhaus des Westens (KaDeWe): Ten tijden van der Berlijnse Muur was dit het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. Ook nu vindt je er nog vele winkels en restaurants verspreid over maar liefst 6 verdiepingen.
 • Mall of Berlin: Het nieuwste winkelcentrum van Berlijn opende zijn deuren in 2014. In de Mall of Berlin vindt je meer dan 270 winkels. Naast de bekende grote merken vindt je er ook luxe merken zoals  Hugo Boss en Armani. Een snelle lunch kan je nuttigen bij de Foodcourt.
 • Kurfüstendamm: Deze 3500 meter lange straat begint bij warenhuis KaDeWe. Je vindt hier vele verschillende winkels die betaalbaar zijn voor elke portemonnee. Ga winkelen bij onder andere Zara, Forever 21, H&M en Urban Outfitters. Ook in de zijstraten vindt je veel leuke winkels.
 • Zalando Outlet: Online webwinkel Zalando is inmiddels niet meer uit ons geheugen weg te denken. Een fysieke outlet winkel vindt je in het centrum van Berlijn! Hier scoor je schoenen en kleding voor nog goedkoper! Je vindt de Zalando Outlet aan de Köpenicker Straße 20.

Restaurants

Met zo veel toeristen die afreizen naar Berlijn is er ook voldoende keuze aan restaurants en café’s. Berlijn staat vooral bekende om de vele nachtclubs die je vaak op de meest vreemde plekken vindt. Naast typische Duitse gerechten vindt je er ook veel internationale restaurants.

 • Barcomi’s Deli: De Amerikaanse eigenaresse importeert sinds haar verhuizing naar Berlijn, al haar favoriete recepten uit de Verenigde Staten. Geniet van dagelijks verse bagels, cheesecake, pecan pie en carrot cake. Je vindt Barcomi’s Deli aan de Sophienstraße 21.
 • Konnopke’s Imbess: Deze Duitse keten is wereldberoemd geworden met zijn curry- en braadworst, een typisch Duitse delicatesse. Je vindt deze kiosk vaak in en rondom het U-Bahnspoor. De inwoners staan er maar al te graag voor in de rij.
 • Weltrestaurant Markthalle: Er is misschien weinig bijzonder aan dit restaurant, maar toch komen de bewoners uit de omgeving hier graag naar toe voor de enorme schnitzels. Je vindt het restaurant aan de Pücklerstraße 34.
 • Hard Rock Café: Zoals in de vele grote steden, vindt je ook in Berlijn het Hard Rock Café. Bekend vanwege de menukaart die bestaat uit Amerikaanse gerechten uit een traditionele diner. Je vindt het restaurant aan de Kurfürstendamm 224.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

Fotobron: Mall of Berlin & Kurfüstendamm, Pixabay – Barcomi’s Deli – Weltrestaurant Markthalle – Hard Rock Café.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.