Voor veel Nederlanders is Italië toch één van de meest favoriete vakantie bestemmingen. Maar in plaats van de hele vakantie op één plek te verblijven is het ook een prachtig land om door heen te reizen. Na drie vaste plekken besloten we in de zomer van 2014 een rondreis te maken door Midden-Italië.

Beste reisperiode

De beste reistijd voor Midden Italië loopt van circa mei t/m half oktober. In het voor- en najaar is de temperatuur perfect voor een stedentrip of actieve vakantie. De zomers zijn heet en dan wil je vooral grote steden vermijden. Wij reisde door Midden Italië in juni, met zo nu en dan hele warme dagen.

Onze route

Door niet elke 2-3 dagen te verplaatsen hadden we veel rust tijdens onze reis. Ook kan je hierdoor veel meer zien dan alleen de plaats waar je verblijft. Je kan er makkelijk een dagje op uit naar dorpjes in de omgeving of een bezoek brengen aan de grotere steden. Tijdens deze reis verbleven we daarom op 4 plekken en maakte vanuit daar veel uitstapjes.

Dag 1: Amsterdam – Rome – Terracina (120 km)

Verblijf: Camping Village Settebello

We beginnen onze reis met een vlucht naar Rome waar we de huurauto ophalen. Vanuit hier rijden we naar het rustig gelegen Terracina ten noorden van Napels. Vliegen op Napels is natuurlijk ook een optie, maar kijk altijd even naar de mogelijk achterlatingskosten van de huurauto. Die waren in ons geval hoger dan 3x het prijsverschil in tickets.

Dag 2 – 5: Napels, Pompeii en Amalfi kust

Verblijf: Camping Village Settebello

De eerste dagen is er al voldoende om te gaan ontdekken. Maar ook om te genieten van de eerste zonnestalen, Italiaanse koffie en de Italiaanse keuken! Aangezien de plaats Terracina niet heel bijzonder is, raad ik je aan om richting het zuiden (Napels en Pompeii) te rijden.

– Bezoek de binnenstad van Napels en ontdekt hoe chaotische deze stad is (vooral in het verkeer).
– Maak een prachtige wandeling naar de krater van de Vesuvius.
– Struin over de archeologische opgravingen van de stad Pompeii.
– Rijdt een deel van de prachtige Amalfikust.

Dag 6: Terracina – Martinsicuro (300 km)

Verblijf: Camping Village Riva Nuova

Vanuit Terracina zijn er twee routes die je naar Martinsicuro brengen. De ene gaat via Rome en de andere via Sora. Wij namen de route via Sora omdat er grote kans op file is rondome Rome. Via de bergen van de Apennijnen rijdt je naar de andere kant van Italië.

Eenmaal aan de andere kant kan je geniet van een wandeling over de boulevard of de zonsondergang vanaf het strand.

Dag 7 – 10: Ascoli Piceno, Pescara en San Bendetto del Tronto

Verblijf: Camping Village Riva Nuova

Vanuit de minder bekende badplaats Martinsicuro kan je makkelijk de regio’s Marche en Abruzzo ontdekken. De badplaats zelf is niet heel bijzonder, hoewel de ligging van de camping perfect is aan het strand.

– Bezoek Ascoli Piceno, een authentiek stukje van Italië.
– Ga winkelen in Pescara en geniet van een drankje aan het strand.
– De lokale markt bezoek je in San Bendetto del Tronto.

Dag 11: Martinsicuro – San Vincenzo (430 km)

Verblijf: Camping Park Albatro

Vanuit Martinsicuro rijdt je door de Apennijnen naar de regio Toscane met als eindbestemming San Vincenzo. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de vele haarspeldbochten tijdens deze route beste heftig vond. Maar misschien heb ik gewoon geen sterke maag..

De route is waanzinnig mooi. Eenmaal door het eerste deel van de bergen kom je vanuit het niets in het dal, waar alles ineens heel vlak is. Door het laatste stuk van de Apennijnen zie je het landschap overvloeien naar de Toscaanse heuvels.

Dag 12 – 17: Florence , Piombino en Pisa

Verblijf: Camping Park Albatros

Als je het over Toscane heb, dan hebben veel mensen meteen het perfecte beeld van authentiek Italië voor zich. Vanuit het plaatsje San Vincenzo zit je vrij centraal om verschillende dorpjes en steden van Toscane te ontdekken. Je zou hier zelfs langer dan een week kunnen verblijven als je alle grote steden zou willen bezoeken.

In Pisa verbleven we 1 nacht in Hotel Torre di Pisa om zo ’s nachts het vuurwerk van het Luminara de San Ranieri te zien. Dit wordt jaarlijks op 16 juni gevierd.

– Ga op ontdekking in het oude centrum van Florence!
– Bezoek de lokale markt in Piombino.
– Beklim de Scheve Toren tijdens een dagje Pisa.
– Neem een kijkje in het dorpje San Vincenzo.
– Even geen zwembad? Bezoek één van de zandstranden in de omgeving.
– Vergeet ook niet om de prachtige steden Siena en Lucca te bezoeken.
– Ontdek dorpjes als Volterra, San Gimignano en Soreto.

Dag 18: San Vincenzo – Rome (265 km)

Verblijf: Camping Village Fabulous

Via een niet al te lange rit rijdt je van San Vincenzo naar de Italiaanse hoofdstad Rome. Langzaam zie je de Toscaanse heuvels verdwijnen. Deze camping is gelegen buiten Rome maar heeft een goede verbinding met de stad. Per bus en vervolgens per metro sta je in circa 1 uur bij de Colosseum.

Dag 19 – 21: Rome

Verblijf: Camping Village Fabulous

Een paar dagen stedentrip in Rome en ’s avonds heerlijk voor de tent aan de barbecue! Rome zit vol met prachtige bezienswaardigheden. Je zou het bijna een openluchtmuseum noemen! Er is dan ook eigenlijk te weinig tijd om alle mooie plekjes te bezoeken.

Voor een concert net buiten Rome verbleven we 1 nacht in Hotel Piccolo Borgo. Ik raad dit hotel af omdat de foto’s op internet mooier lijken dan het is, de gratis transfer naar de metro rijdt niet regelmatig en de afstand naar het centrum van Rome niet te doen is.

– Breng een bezoek aan het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel.
– Ontdek Rome per hop-on-hop-off bus. Zo mis je geen enkel bezienswaardigheid.
– Ontvlucht de drukte van de stad in stadspaek Villa Borghese.

Dag 22: Rome – Amsterdam

De dag van de terugreis. Wij hadden de dag iets anders in gedachten.. We hadden een avond vlucht terug, maar hadden niet verwacht dat de reis van/naar het centrum van Rome zo lang zou zijn. Het werd dus geen laatste ochtend in het centrum maar een ochtend op de camping.

Verblijf je niet op een camping dan kan je natuurlijk nog een laatste ochtend in het centrum doorbrengen.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.