Als er iets is wat mijn interesses heeft, zijn het wel bijzondere en mysterieuze plekken. Vele grote steden hebben dan ook wel van dit soort plekjes en zo ook Parijs . De catacombe van Parijs is een soort ondergrondse stad. Het is ten strengste verboden de catacombe in te gaan. Om toch een indruk te krijgen is een deel van de catacombe geopend voor toeristen.

De Catacombe van Parijs zijn werkelijk waar de engste plek van Parijs als je het mij vraagt. Tijdens mijn studiereis met school bleek de Catacombe gesloten te zijn. Daarom ging ik jaren daarna terug om toch een bezoek te brengen. De Catacombe bestaat uit een eindeloos lange gangenstelsel met meerdere verdiepingen. Er wordt geschat dat de lengte ruim 290 kilometer lang is.

Wat begon als mijnen is uitgegroeid tot een toeristische attractie en een gruwel plek. Al sinds de 1e eeuw v.Chr. wordt er gesproken over de tunnels. Pas in de 12e eeuw begon men aan de aanleg van de tunnels waarna een labyrint ontstond. Rond 1774 gaf Koning Lodewijk XVI de opdracht de tunnels in kaart te brengen en de oude te stutten. Om dit te doen moesten weer nieuwe tunnels gegraven worden en zo groeide de eindeloos lange Catacombe.

Al lange tijd werden de tunnels niet meer gebruikt. Toen in 1786 verschillende begraafplaatsen in Parijs geruimd moesten worden zag men de Catacombe als dé plek om alle menselijke resten op te bergen. De menselijke resten worden in lege kamers gestort en afgedekt door botten en schedels als een muur op te stapelen.

Naar schatting liggen er beenderen van ruim 6 miljoen mensen. Uit onderzoek blijkt de eerste botten uit de 9e eeuw te komen. Alle doden in de Catacombe zijn trouwens anoniem, door verschillende borden wordt wel aangegeven van welke begraafplaats de beenderen komen.

Al sinds 1955 zijn de mijnen en dus de Catacombe verboden terrein. Via verlaten metrogangen kon met nog steeds de lange tunnels betreden. Dit wordt echter afgeraden, het is er donker en je bent binnen no-time je richting gevoel kwijt. De enige manier om een goede indruk te krijgen van de Catacombe is om deze te bezoeken aan de Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy nabij metrohalte Denfert-Rochereau. Hier bevind zich de toeristische ingang van een 1,7 kilometer lange tunnel.

Tijdens je bezoek daal je 130 treden af naar beneden waarna de wandeling door de tunnels volgt. Verdwalen kan je zeker niet, de route is aangegeven en zij tunnels zijn afgesloten met hekwerken. De wandeling brengt je door lange, korte, hoge en smalle tunnels en kom je in bijzondere ruimte.Een bezoek aan de Catacombe vindt ik écht een aanrader (niet met jonge kinderen!!).

Ondanks dat de tunnels verboden worden deze nog steeds bezocht door een groep urban explorers die zichzelf Cataphiles noemen. Via putdeksels en toegangsschachten betreden zijn illegaal de tunnels. Het wordt de Cataphiles wel steeds moeilijker gemaakt omdat deze ingangen steeds vaker worden gesloten.

Voor het BNN programma Lauren! bezoekt Lauren één van de illegale feestjes in de Catacombe. Je vindt je aflevering hier. Een andere film die een goede indruk geeft is “As Above, So Below”.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.