Voor het eerst reis ik af naar de meest noordelijk gelegen regio van het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen dagen bracht ik door in de Schotse hoofdstad Edinburgh . Ik maakte niet alleen kennis met de vele pubs maar ook met de heuvels en de donkere ondergrondse kant van deze stad.

Vanuit Amsterdam vlieg ik in slecht 1,5 uur met Easyjet naar Edinburgh waar ik verder reis per bus naar het centrum. Onze guesthouse is gelegen op enkele minuten lopen van de bekende winkelstraat Princess Street. Normaal als ik naar een nieuwe bestemming af reis, lees ik me in over de dingen die er te doen zijn en wat ik echt niet mag missen. Dit keer besloot ik om het niet te doen. De groep is te groot om dingen vooruit te plannen. Beter dat ik er niet vanaf weet, dan dat ik achteraf van baal het niet gezien te hebben.

Scott Monument

Dit bekende monument is niet te missen als je over Princess Street loopt. Het is gemaakt ter ere van Sir Walter Scott, één van de beroemdste schrijvers die Schotland heeft voortgebracht. Het monument heeft een beetje een vreemde vorm maar een prachtige donkeren kleur. Bij mooi weer steekt deze af tegen de blauwe lucht en val zo extra op. Onder de bogen van het monument staat een wit marmer standbeeld van de Schotse schrijver. Ook het wit marmeren standbeeld steekt erg af tegen de donkere kleuren, en laat deze extra opvallen.

Voor slecht 4 pond kan je de toren beklimmen. Via een smalle trap met 287 treden kom je op het hoogte platform. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het centrum van Edinburgh. Tussendoor heb je verschillende punten waar je naar buiten kan kijken, de mensen onder je worden langzaam steeds kleiner.

Royal Mile

De Royal Mile is de hoofdstraat in het oude centrum van Edinburgh. De Royal Mile wordt gevormd door de straten Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongaten. De connectie van deze straten brengt je helemaal naar Edinburgh Castle. Duik vooral eens de klein smalle zijstraatjes (closes) in. Grote kans dat je uitkomt in een klein hofje, waar je de drukte van de Royal Mile kan vermijden. Één van de bekendste zijstraatjes en gelijknamige attracties is Mary Kings Close.

The Real Mary Kings Close is een attractie die geschikt is voor alle leeftijden (je moet wel goed te been zijn). Wil je een kijkje nemen in de ondergrondse straten van Edinburgh, maar niet mee met de vele ‘Ghost Tours’ dan ben je hier aan het juiste adres. Een gids die uit het verleden lijkt te komen, neemt je mee door de ondergrondse straten van Edinburgh. Op een leuke manier wordt hoe men hier vroeger leefde. Tijdens de tour kom je langs verschillende scenes die vertellen voer de barre omstandigheden.

Princess Street

Zin om even lekker te shoppen? Dan is Princess Street dé straat waar je moet zijn. Hier vind je groten warenhuizen, bekende merken en typisch Engelse winkels. Sneakers vindt je bij Vans, écht boots scoor je bij Dr. Martens en je nieuwe make-up vindt je gemakkelijk bij Debenhams. Ook in de straten erachter als Rose Street en George Street vindt je veel leuke winkeltjes. Even bijkomen van al dat shoppen? Geen probleem want je vindt hier ook volop gezellige Schotse pubs en restaurants!

Wil je echt even weg uit de drukte, dan kan je heerlijk vertoeven in de Princess Street Gardens. Dit grote park loop gelijk met Princess Street maar bevind zich een verdieping onder het straatniveau. Het is er heerlijk rustig en ook zeker lekker stil. In de zomermaanden wordt het park volop gebruikt door toeristen en inwoners om even lekker buiten te zijn en te kunnen ontspannen.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is hét symbool van deze stad. Vanuit vele hoeken in de stad kun je het kasteel zien. Wij hebben zelf het kasteel niet bezocht, omdat we te laat waren om naar binnen te mogen. Maar vanaf de heuvel Castle Hill heb je een prachtig uitzicht over Edinburgh en de heuvelachtige omgeving. Het uitzicht is kilometers ver, en een grote aanrader bij zonsondergang! Mocht je het kasteel wel gaan bezoeken, dan raad ik je aan op tijd te gaan. Het is er altijd erg druk, en je wil niet een volledige dag kwijt zijn omdat er zoveel mensen om je heen stilstaan.

Wist je dat als je vanaf Edinburgh Castle de hele Royal Mile naar beneden af loopt, je uitkomt bij Palace of Holyroodhouse? De officiële verblijfplaats van de koninklijke familie van het Verenigde Koninkrijk. Koningin Elizabeth II verblijf hier elke jaar de eerste week van de zomer om tuinfeestjes en officiële plechtigheden te houden.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.