Iets meer dan 2 weken geleden reisde ik voor het eerst af naar Griekenland en het eiland Kreta. Een nieuwe omgeving, een nieuwe cultuur en zo veel om te ontdekken. Heerlijk als ik weer eens af reis naar een voor mij nog onbekende bestemming. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en is opgedeeld in 4 verschillende regio’s. Tijdens mijn weekje naar Kreta, bezocht ik de regio’s Chania en Rethymnon.

Chania is gelegen aan de westkant van het eiland en wordt door vele als het mooiste deel van Kreta beschouwd. En ik moet je eerlijk toegeven, ik viel van de ene in de andere verbazing wanneer we door de bergen reden. In de regio vindt je onder andere de Lefka Ori (witte bergen) met de Samaria kloof, de Imbros kloof en de Agia Irini kloof. Met de hoogste berg Pachnes (2.452 meter), steile bergkloven en witte zandstranden mag dit met recht één van de mooiste delen van het eiland genoemd worden.

Prachtige berg routes

Toen we de reis naar Kreta hadden geboekt en zelfs nog bij vertrek had ik geen idee wat me te wachten stond. Zo lang we maar niet naar Chersonissos zouden vond ik alles prima. Tijdens onze bezoeken aan Chania, Rethymnon, Elafonissi en vele andere plaatsen langs de kust rijden we door vele berg routes heen.

Vanuit ons resort nabij Rethymnon is het volgens Google Maps circa 2 uur rijden naar Elafonissi, maar omdat we geen TomTom hebben en dus alles met de kaart rijden doen we hier een stuk langer over. Rijden zonder TomTom heeft zo zijn voordelen, je gaat meer de lokale borden volgen en rijdt je de mooiste routes!

Sla eens af van de snelweg en rijdt via de prima bergwegen naar je bestemming. Zo reden wij door prachtige kloven, hadden de vanaf de hoogste punten prachtige uitzichten over zee en kwamen we veel schapen en berggeiten op de weg tegen. Maak onderweg stops om van het uitzicht te genieten en mooie foto’s te maken. Je doet er misschien wel een uurtje langer over om op je bestemming te komen, maar zo heb je wel een fantastische route gereden!

Enkele mooie routes;
– van Kissamos naar Elafonissi via Topolia en Elos
– van Elafonissi naar Kissamos via Safinari

De vele kloven

Omdat de regio Chania uit zoveel gebergte bestaat zijn er tal van kloven (canyons) waar je prachtige wandelingen doorheen kan maken. Echter zijn de meeste vrijwel alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Ook de bergroutes per auto gaan door vele kloven heen.

Rond de witte bergen van Lefka Ori vindt je 3 van de mooiste kloven om te bewandelen. De Imbros kloof (7 kilometer), de Agia Irini kloof (7 kilometer) en de meest bekende de Samaria kloof.

De wandeling door de Samaria kloof is ruim 18 kilometer lang en brengt je van een hoogte van 1250 meter naar de kust aan de Libische Zee. Je daalt af en komt langs bergwanden van soms wel 500 meter hoog. Het smalste punt tijdens de wandeling is de IJzeren Poort is maar 4 meter breed is. Eenmaal aangekomen in de eindplaats Agia Roumeli ga je per bus terug naar het begin punt.

Venetiaanse sferen

Venetiaanse sferen op het Griekse eiland Kreta? Ja! Het eiland heeft heel wat te maken gehad met Italië en Venetië als je kijkt naar de rijke geschiedenis. In 67 v.Chr tot 330 was Kreta een provincie van Rome . De Romeinen zorgde voor de aanleg van wegen en tempels en waren er goede tijden voor de landbouw.

Van 1204 tot 1669 was er een Venetiaanse heerschappij. Deze invloeden zijn tot op de dag van vandaag nog te zien. Prachtige kleurrijke haven en typisch Italiaanse kleuren en verschillende Venetiaanse vuurtorens en forten.

In de smalle steegjes met kleine winkeltjes zijn veel lokale spullen te koop. Hier en daar vindt je een souvenirs winkel. In de oude Venetiaanse haven vindt je tientallen restaurants en café waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje terwijl je geniet van de gezellige drukte en uitkijkt op zee.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.