Op onze laatste dag in Drenthe besluiten we om een bezoek te brengen aan het voormalige Kamp Westerbork en het oude dorpje Orvelte. Kamp Westerbork was de plek waarvandaan veel Nederlands Joden naar concentratiekampen werden gebracht. In het dorpje Orvelte staan prachtige oude boerderijen met rieten daken en lijkt het alsof je door een openlucht museum loopt.

Op deze mooie na-zomerse dag besluiten we een bezoek aan Kamp Westerbork en het dorpje Orvelte met elkaar te combineren. Het is tenslotte onze laatste dag in Drenthe en willen beide plekken nog bezoeken. We beginnen de dag in Kamp Westerbork waar we een indruk krijgen hoe vele Joden hun laatste dagen in Nederland doorbrachten voor ze per trein naar de concentratiekampen werden vervoert.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork bestaat tegenwoordig uit twee verschillend gedeelte. Het eerste deel is een bezoek aan het museum waar persoonlijke bezittingen en verhalen te vinden zijn. Het tweede deel is buiten waar je een oude barak vindt en een replica van één van de treinen waar de Joden in vervoert werden. Hier en daar zijn teksten van persoonlijke brieven en kaarten te lezen. Mensen die naar hun familie en vrienden schrijven dat ze in orde zijn en op doorreis zijn met de trein. Naar hun idee een veiligere plek, maar niet blijkt minder waar.

Kamp Westerbork begon als kamp voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. Tot de Duitsers het gebied in beslag namen. Kort daarna vertrokken de eerste treinen naar de concentratiekampen in Duitsland, Tsjechië en Polen. Voor vele Joden was Westerbork dus de laatste bestemming in Nederland. Na de oorlog diende het kamp als verblijfplaats voor militairen, NSB’ers, Indisch Nederlanders en uiteindelijk Molukken. Pas eind jaren 50 is het kamp opgeheven, waarna in 1983 het Herinneringsmuseum Kamp Westerbork opende.

Orvelte

Niet ver van Kamp Westerbork ligt het kleine dorpje Orvelte. Een autovrij dorpje dat bestaat uit oude boerderijen en rieten daken, straten van kinderkopjes en een dorpse sfeer. We lopen er wat rond en vinden er vooral kleine winkeltjes waar lokale producten worden verkocht en twee kleine restaurants waar je wat kan eten en drinken. Opvallend is het Apple-museum waar vele oude Apple producten te zien zijn zoals één van de eerste Mac-books.

Een bezoek aan Orvelte is vooral leuk om je dag wat op te vullen en als je een typisch Drents dorpjes wilt zien. Terwijl ik er rond liep kreeg ik het gevoel dat het zo een opgezet dorpje zou kunnen zijn, en dat het meer een samenleving is dan een dorpje. Het echte ‘ons-kent-ons’ gevoel.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.