Lissabon, een stad met ontzettend veel bezienswaardigheden, mooie gebouwen, heel veel gezellige pleinen en veel activiteiten om te ondernemen. Tijdens mijn reis naar de Portugese hoofdstad heb ik samen met mijn moeder veel van de stad kunnen zien en mogen ontdekken. Van een ritje met tram 28, verschillende uitzichtpunten tot een bezoek aan de naastgelegen badplaats Belém.

Tot aankomst in Lissabon, had ik nog geen idee van de dingen die ik wilde gaan zien of bezoeken. Stiekem hoopte ik dat mijn moeder aan aantal leuke dingen had gevonden in ons reisboekje, maar ze was niet heel ver gekomen. De eerste avond na wat te eten bladeren we wat door het 100% Lissabon boekjes en pakken we de grootste bezienswaardigheden er tussenuit. Een lijstje van wat we willen zien zet ik vervolgens in Google Maps om te voorkomen dat we op één dag de halve stad doorreizen om wat te gaan zien. Hieronder lees je over een aantal van deze bezienswaardigheden.

Trams en liften

Trams en liften vindt je volop in Lissabon. Naast de gewone tram zoals wij ze in Amsterdam kennen heb je ook nog steeds de oude trams die je door de smalle straatjes naar boven brengen. De rode en groene trams zijn toeristen trams, de gele zijn de oude stads trams. Tram 28 is misschien wel de meest bekende van Lissabon. Dagelijks is de tram afgeladen vol met toeristen die allemaal een ritje willen maken in deze bekende tram.

Omdat Lissabon is gelegen op 7 heuvels en sommige straten te stijl zijn om te lopen vindt je hier een daar ook gele liften die je naar boven brengen. Elevador de Glória is één van de bekende die je naar het uitzichtpunt Miradouro de São Pedro de Alcântara brengt. Vanaf hier kijk je uit over de oude stad en Castelo S. Jorge. Een minder drukke lift is de Elevator de Lavra. De eindbestemming van deze lift is misschien niet zo bijzonder, maar omdat de straatjes nog smaller en steiler zijn is het zeker de moeite waard een ritje te maken.

Uitzichtpunten

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels en heeft daardoor dus ook veel uitzichtpunten die je zeker moet bezoeker. Wij bezochten 3 van de mooiste uitzichtpunten van de stad. De eerste was Miradouro de São Pedro de Alcântara. Met zonsondergang heb je hier een prachtig uitzicht op Castelo S. Jorge en de rivier de Traag.

Een ander waanzinnig uitzicht heb je van bovenaf Parque Eduardo VII. Vanaf de grote rotonde Marquês de Pombal loop je naar boven waar je een uitzicht heb op het oude centrum en wederom de rivier de Traag. Wij hebben deze klim in de ochtend gedaan, want met 35 graden omhoog lopen is geen aanrader.

Het laatste verrassende uitzicht hadden wij bij Largo das Portas do Sol. Op weg naar Castelo S. Jorge kwamen we hier toevallige langs. Je heb een mooi uitzicht op de omgeving. Geniet er nog eens dubbel van op het kleine terras van Bar Terraço de Santa Luzia.

Pleinen

De eerste indruk die ik kreeg bij Lissabon waren de vele pleinen. Je loopt van het ene naar het andere plein en de één is nog mooier dan de ander. Een aantal pleinen die je zeker moet bezoeken zijn de Restauradores aan de voet van Avenida da Liberdado. Vanaf hier vertrekken de liften Elevador de Glória en Elevator de Lavra.

Een andere bekend plein is Parça do Comércio, vanaf hier vertrek tram 28 naar Castelo S. Jorge en de vele toeristen trams. Het plein is groot en er worden regelmatig evenement gehouden. De terrassen van de restaurants zitten in de zomer maanden vol met toeristen en locals. Het is een heerlijk plek om ’s avonds wat te eten!

Een plein/rotonde om te bezoeken is Marquês de Pombal. Een drukke, levendige rotonde aan de top van de Avenida da Liberdado. Vanaf hier vertrekken veel hop-on-hop-off bussen, kun je een bezoek brengen aan Parque Eduardo VII of lekker naar beneden wandelen richting het oude centrum!

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.