Zoals ik in de eerste Boedapest blog al schreef is deze mooie stad verdeeld in twee delen. Ik vertelde je al over de bezienswaardigheden van Boeda en ik deze blog lees je alles over de bezienswaardigheden van Pest.

In de binnenstad, vindt je alles wat een binnenstad moet hebben. Je vindt er de belangrijkste winkelstraat Váci utca, de Grote Markthal en de Universiteit van Boedapest. Wandel langs de Donau, bezoek het Hongaarse Parlement en loop door de mooie Joodse wijk Erzsébetváros.

De Grote Synagoge

Dit Joodse heiligdom heet niet voor niks De Grote Synagoge, het is namelijk de grootste synagoge van Europa. Gebouwd met bakstenen in de kleuren van Boedapest (rood, geel en blauw) is dit zeker een plek die je eens moet bezoeken. Voor ongeveer 2250 HUF mag je een kijkje nemen in de synagoge. Bewonder de vergulde bogen en de mozaïekvloer. De zilveren treurwilg inde tuin is een kunstwerk en herdenkplaats van de Tweede Wereldoorlog. Op elk blaadje staat de naam van een Hongaars slachtoffer van de Holocaust. In het Joods Historische Museum wordt meer verteld over de geschiedenis van de Joden in Hongarije.

St. Stephen Basiliek

Bezoek ook zeker de mooie Basiliek op één van de meest centrale plekken van Pest. De basiliek is vernoemd naar de heilige István (Stephen), de eerste koning van Hongarije. Binnen vindt je een gemummificeerde hand van de toenmalige koning. Neem de lift (of 302 traptreden) naar de panoramatoren van de basiliek. Je heb een waanzinnig mooi uitzicht over de stad en op het parlement. De koepel is 96 meter hoog, net zo hoog als de koepel van het Hongaarse parlement.

Heldenplein

Het Heldenplein is deels een druk verkeersplein maar ook een monument. Het meest opvallende is het Millenniummonument uit 1896. Het herdenkt de Magyaren die zich in 896 in de regio vestigden. In het midden vindt je een hoge zuil met de aartsengel Gabriël, daarvoor een groep ruiterstandbeelden en het Hongaarse oorlogsmonument. Aan beide kanten van het zuil vindt je beelden van Hongaarse staatslieden en vorsten, de helden van Hongarije.

Hongaars Parlement

Aan de buitenkant ziet het Hongaarse Parlement aan de Donau er al waanzinnig mooi uit. Maar laat je ook zeker rondleiden door een deel van de Parlement. Aan de binnenkant lijkt het Parlement te zijn ondergedompeld in een bad van goud. Tijdens de rondleiding krijg je de kroon van Koning István te zien met een schuin gezakt kruisje erop. De kroon is al meer dan 1000 jaar het symbool van Hongarije. Het is de enige plek in het Parlement waar je absoluut geen foto’s mag nemen. Het wordt daarom streng bewaakt door 2 militairen. Als bezoeker moet je 2 meter rondom de militairen vandaan blijven en ook 2 meter van de afzetting van de kroon.

Vajdahunyad kasteel

Het Vajdahunyad kasteel en het aangrenzende stadspark zijn in 1896 aangelegd ter ere van de millenniumviering. Het sprookjeskasteel is een samenraapsel van nagebouwde Hongaarse kastelen in verschillende stijlen. De stijlen die je zal herkennen zijn onder andere Gotisch, Barok en in de binnentuin de Renaissance. Entree tot het stadspark en de binnenplaats zijn gratis. Wil je het museum bezoeken dan betaal je ongeveer 1100 HUF.

Schoenen langs de Donau

Één van de monumenten die ik persoonlijk heel bijzonder vindt zijn de schoenen langs de Donau. Deze werden vlakbij het Parlement geplaatst ter nagedachtenis aan de Hongaarse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Men moest op de rand van de kade gaan staan en de schoenen uit doen. Vervolgens werden zij door Pijlkruisers neergeschoten en in de Donau vielen. De Pijlkruisers waren in 1944 door de nazi’s aan de macht geholpen en voerden een schrikbewind. Op deze plek werden niet alleen Joden en Roma maar ook tegenstanders van het regiem geëxecuteerd.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.