Een kleine 3 dagen terug in Nederland boordevol verhalen over één van de vele mooie steden van Oost-Europa; Boedapest. In 2005 bezocht ik één dag de hoofdstad van Hongarije, maar dit keer had ik genoeg tijd om meer te zien. In 4 dagen ontdek ik vrijwel alle grote bezienswaardigheden. Boedapest wordt door de Donau gescheiden met aan de ene kant de Boeda zijde (de kant van de bergen) en de Pest zijde (de vlakke kan). We beginnen de week aan de Boeda zijde.

Matthiaskerk

De Matthiaskerk is vernoemd naar de 15e-eeuwse koning van Hongarije. Hoewel de Matthiaskerk de gehele week gesloten was, is deze kerk een eyecatcher van het ‘Buda Castle’ gedeelte. Het vormt samen met het Vissersbastion één geheel. Aan de buitenkant vallen de verschillende stijlen en vooral het dak meteen op. ’s Avonds is de kerk mooi verlicht en ook vanaf de Pest kant goed te zien.

Vissersbastion

Het Vissersbastion was één van de weinige dingen die ik me kon herinneren van mijn bezoek in 2005. Je heb een prachtig uitzicht over de omgeving. Overdag is het er druk met toeristen, en ’s avonds is het er heerlijk rustig en kan je genieten van een magisch uitzicht over de stad. De torens van het Vissersbastion staan symbool voor de 7 Magyaarse stammen waaruit Hongarije bestaat. Let op: overdag dien je te betalen voor de bovengalerij maar ’s avonds staan de poortjes gewoon open.

Buda Castle Lift

Op verschillende manieren kan je het ‘Buda Castle’ gedeelte bereiken. Te voet, per toeristische shuttle bus, lijnbus 10 of met de Buda Castle Lift. Het is iets duurder dan de lijnbus maar je heb onderweg naar boven of beneden wel een mooi uitzicht over de Kettingbrug en de Basiliek. De laatste lift naar boven gaat om iets voor 22:00 uur. Kaartjes kan je tot 10 minuten voor de laatste lift en kosten 1200 HUF enkele reis en 1800 HUF retour. Je vindt de lift aan de voet van de Boeda zijde in het verlengde van de Kettingbrug.

Kettingbrug

Als je het mij vraag is het één van de mooiste bruggen van Europa. De kettingbrug is zowel overdag als ’s avonds prachtig om te zien. Het was de eerste brug die Boeda met Pest verbond. De bouw vond plaats op initiatief van graaf Széchenyi omdat hij door slecht weer de Donau niet kon oversteken voor een begrafenis. Nadat de brug in de Tweede Wereldoorlog door Hitler werd opgeblazen, werd de brug opnieuw opgebouwd en heropenend in 1949.

Liberty Brug

Ook de groene Liberty Brug is één van de mooiere bruggen die Boedapest rijk is. De brug werd in 1899 geopend door keizer Franz Joseph. Ook deze brug werd in de Tweede Wereldoorlog vernietigd om vervolgens in volle glorie hersteld te worden.

Citadella & Liberty Statue

De laatste maar zeker niet de minste is het Liberty standbeeld op de Citadella heuvel. Je heb een waanzinnig mooi uitzicht op de Donau, de Boeda zijde en de Pest zijde. Je kunt er voor kiezen om de berg lopend te beklimmen of een bezoek te brengen per hop-on-hop-off bus.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.