Iedereen kent het mooie Venetië met zijn vele bruggen, steegjes en kanalen. Maar wist je ook dat de omliggende eilanden super leuk zijn om te bezoeken? Tijdens ons twee daagse bezoek aan Venetië besloten we om één ochtend een bezoek te brengen aan Murano. Het eiland staat bekend om de glasblazers en het glaswerk. Toeristen komen dan ook vaak voor een bezoek aan de glasblazerij, terwijl er meer te zien is op Murano.

Vanaf het treinstation van Venetië is het een kleine 20 minuten varen naar Murano. Het wordt vaak beschreven als één van de eilanden in de lagune van Venetië. Maar ook de 5 eilanden van Murano worden door bruggen met elkaar verbonden. Groot is Murano niet, er wonen maar liefst 6.000 mensen. Voor een bezoek aan Murano ben je circa een halve dag kwijt.

Ook vanaf Piazza San Marco kan je de Vaporetto nemen naar Murano, maar dan ben je zeker 45-60 minuten onderweg.

Glasblazerij

In vrijwel elke winkel waar je naar binnen loopt worden mooie kunststukken van glas verkocht. De meeste ateliers vindt je aan de Fondamenta dei Vetrai, letterlijk vertaald de ‘Kade van de Glasblazers’. Muranoglas staat tegenwoordig vooral bekend om de kleurrijke ontwerpen.

In de grotere ateliers vindt je vaak een eigen glasblazerij. Hier kan je voor een paar euro komen kijken hoe de glasblazers aan het werk gaan. Houdt er rekening mee dat zij dit in de zomermaanden alleen in de ochtend doen. ’s Middags is het er veel te warm voor. Ook in de weekenden zijn de meeste glasblazerijen en ateliers gesloten.

Foto’s maken in de glasblazerij mag vaak alleen als je betaald om te komen kijken. In de ateliers is dit vrijwel overal verboden. Wil je toch wat foto’s maken, vraag het dan vriendelijk en wellicht krijg je net zoals mij de kans!

Cometa di Vetro & Torre dell’Orologio

De Cometa di Vetro ofwel glas komeet is een kunstwerk aan de voet van de Torre dell’Orologio. Het kunstwerk is geheel gemaakt van blauw glas door meester van het glaswerk Simone Cenedese.

Torre dell’Orologio is een klokkentoren uit de Renaissance. Zowel het kunstwerk als de toren bevinden zich op Piazza San Marco (niet te verwarren met het gelijknamige plein in Venetië). De klokkentoren werd gebouw tussen 1496 en 1499 door architect Mauro Codussi. De laatste renovatie duurde van 1997 tot mei 2006.

Santa Maria e San Donato Dom

Het is één van de mooiste gebouwen maar ook de oudste van de Venetiaanse lagune, de Dom van Santa Maria e San Donato. De absis van de dom is naar het water gericht en de twee rijden zuilen bepalen het aanzicht.

Helaas zijn we niet binnen geweest omdat de kerk op dat moment gesloten was. Volgens vele verhalen op het internet is de binnenkant rijkelijk ‘versierd’ met mozaïek  kunstwerken.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.