Hoewel de meeste mensen beweren dat Parijs de stad van de liefde is, vindt ik Venetië met zijn vele steegjes, bruggen en mooie bezienswaardigheden toch een stuk romantischer. Waarom? Ik heb geen idee! Deze bijzondere stad in het noordoosten is dan ook geliefd onder dagjes mensen en voor een stedentrip. Ook wij besloten om twee volle dagen naar deze mooie stad te gaan.

Ponte Chiodo

Venetië telt ruim 400 bruggen, maar waarom is de Ponte Chiodo dan zo speciaal? De brug heeft al enige brug in heel Venetië geen leuningen. De reden; deze brug is in 1780 gebouwd als privébrug die leidde naar Palazzo Chiodo en hoefde dus niet aan de veiligheidseisen van de gemeente te voldoen.

Tegenwoordig is het een geliefde plek onder fotografen. Het straatje is er bijzonder rustig en je kan er prachtig foto’s maken. Wij liepen bij toeval langs de Ponte Chiode. Achteraf liep ik mijn opgeslagen locaties na in Google Maps en zag dat we langs deze mooie brug zijn gelopen!

Ponte dell’Accademia

De Ponte dell’Accademia is één van de slechts vier bruggen over de Canal Grande. Vanaf het hoogste punt heb je een mooi zich op de belangrijkste waterweg van Venetië. Bijzonder is de brug zeker. In tegenstelling tot de andere drie bruggen is de Ponte dell’Accademia gemaakt van hout.

Aan de brugleuning hangen allemaal slotjes die door geliefden worden opgehangen. Als romantisch gebaar wordt het sleuteltje in de Canal Grande gegooid. Het stadsbestuur haalt zo nu en dan de sloten weg omdat de brug anders te zwaar wordt.

Rialtobrug

De Rialtobrug is de bekendste en oudste brug over de Canal Grande en wordt ook wel de levensader genoemd. De huidige brug staat er al sinds 1591. Daarvoor waren er verschillende andere bruggen waaronder een vlotbrug rond 1250.

De brug is bijna 23 meter breed en je kan op drie manieren de oversteek maken. Via beide buiten zijde en via het middenpad. Aan het middenpad vindt je kleine winkeltje die leuke spullen verkopen.

Santa Maria del Salute Basiliek

Deze typisch Ventiaanse basiliek is gebouwd tussen 1631 en 1687 en is gelegen aan het begin/einde van de Canal Grande. Gelegen in de wijk Dorsoduro en opgetrokken uit witte kalkstenen. Vanaf Piazza San Marco heb je een mooi zicht op deze basiliek. Met de Vaporetto (openbaar vervoer per boot) reis je gemakkelijk naar de overkant om een kijkje te nemen bij deze basiliek.

Loop vanaf de Santa Maria del Salute Basiliek richting de Ponte dell’Accademia, een heerlijk rustige route door smalle straatje en bijna geen toeristen! Aan het einde van enkele steegjes kom je uit op mooie kleine pleintjes waar het een oase van rust is!

San Marco Plein & Basiliek

Het centrale plein van Venetië is Piazza San Marco, en dus ook niet zo vreemd dat vrijwel elke toerist hier een bezoek aan brengt. Het wordt door vele genoemd als het mooiste plein ter wereld. Het is dan ook sinds de middeleeuwen niet meer veranderd. De eyecatcher op het plein is de San Marco Basiliek en de Campanile.

De San Marco Basiliek is waarschijnlijk de meest indrukwekkende kerk/basiliek van Venetië. Aan de buitenkant heeft het verschillende stijlen. Dit grote witte gebouw gedecoreerd met blauw, goud en vele beelden blinkt dat ook in de volle zon. Zo mooi en licht het aan de buitenkant is, zo donker en sober vonden we het aan de buitenkant.

Er staat de hele dag een lange rij voor de ingang van de Basiliek. Hoewel de entree gratis is, kan je voor €2,- per persoon een ‘skip the line’ kaartje kopen. Goed om te weten; rugtassen dien je nabij af te geven, binnen dien je een vaste route te volgen en fotograferen is verboden. Hoewel aan het fotografeer verbod heb ik (en vele andere) me niet gehouden.

Brug der Zuchten

De naam van deze brug klinkt niet heel vriendelijk, en dan klopt ook. De brug verbind het dogenpaleis met de gevangenis.  Ooit zaten hier Galileo Galileo en Casanove opgesloten. De brug heeft zijn naam te danken aan de gevangenen. Zij lieten vaak een zucht horen wanneer de voor het laatst door de raampjes naar buiten keken op weg naar de donkere kerkers. Het was veelal de laatste keer dat ze daglicht zagen.

Vanaf de Ponte della Paglia heb je een goed zicht op de Brug der Zuchten. Het is dan ook één van de meest gefotografeerde plekken van Venetië.

Wij hebben onderstaande route gelopen. Op sommige plekken kwamen we nauwlijks toeristen tegen en was het heerlijk rustig op straat. Natuurlijk blijft het altijd druk rond de bekende bezienswaardigheden!

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.