Elke laatste woensdag van de maand vindt je een nieuwe Mini Cityguide online. In 2017 bezoek ik elke maand een andere Nederlandse provincie hoofdstad om zo ons eigen land wat beter te leren kennen. Treed in de voetsporen van Jheronimus Bosch of kies ervoor om heerlijk te gaan shoppen. ‘s-Hertogenbosch, in de volksmond Den Bosch, is een heerlijke stad waar je de Nederlandse geschiedenis goed van combineren met winkelen.

Bezienswaardigheden

Overal in de stad vindt je het werk van Jheronimus Bosch. Bezoek de prachtige kathedraal en vaar over een middeleeuws riviertje onder de stad.

  • Sint Janskathedraal: Deze prachtige kathedraal staat midden in het centrum van Den Bosch. Neem ook gerust een kijkje binnen tijdens openingsuren. Zo donker als de kathedraal aan de buitenkant is, zo licht is het er binnen. Opvallend is zijn de kleurrijke glas in lood ramen en vele beelden.
  • Historische vaartocht: Maak ook zeker een prachtige vaartocht over de Binnendieze. Een middeleeuws riviertje waar je de druke van de stad even achter je laat. Onderweg vertelt de schipper over het ontstaan van de stad en de Binnendieze. Een vaartocht mag je niet missen bij een bezoek aan Den Bosch!
  • Drakenfontein: Loop je van het centraal station van Den Bosch richting het centrum dan kom je zeker langs deze grote fontein. De fontein staat op de grote rotonde en is niet te missen dankzij de grote gouden draak. Een prachtig aanzicht als je vanaf de overkant richting het centraal station kijkt.

Winkelstraten

Naast een rijken geschiedenis is Den Bosch een prima stad om lekker te gaan winkelen. Met zo veel gezellige winkelstraten en leuke lokale winkels kan je niet genoeg krijgen.

  • Winkelcentrum Arena: Op een klein stukje lopen van het Markt plein vindt je winkelcentrum Arena. Je vindt er winkels zoals Only, Björn Borg, New Yorker, Vero Moda en H&M.
  • Zaterdag markt: Elke zaterdag is er een grote markt op het Markt plein. Van heerlijk ambachtelijk brood en lokale lekkernij tot kleding en tassen zijn er te vinden.
  • Kleine winkelstraten: Vrijwel alle straten die op het Markt plein uitkomen hebben vele leuke winkels om te shoppen. Van bekende winkels als Douglas, C&A, Rituals, Xenos en American Today tot heel veel kleine lokale winkels.

Eten en drinken

Net zoals in de vele grote steden kan je ook in Den Bosch heerlijk lunchen en dineren! Zowel tijdens dit bezoek als voorgaande bezoeken aan de stad zocht ik gezellige plekjes op om te lunchen.

  • Bolwerk Sint Jans: Een gezellige plek aan het water vindt je bij Bolwerk Sint Jans. Je kan hier goed lunchen en op het terras aan het water genieten van de rust. Vanaf Bolwerk Sint Jans loop je zo de eerste gezellige winkelstraatjes in én kan je kaartje kopen voor een historische vaartocht.
  • Banketbakker Jan de Groot: Wie Den Bosch bezoek mag banketbakker Jan de Groot niet overslaan! Schuif aan voor een kop koffie en de enige echte Bossche Bol. Zijn alle tafels bezet en wil je niet wachten? Niet getreurd want bij de meeste restaurants worden alleen de Bossche Bollen van Jan de Groot geserveerd.
  • Brasserie Top: Al eerder schreef ik een review blog over Brasserie Top. Elke keer al ik hier kom zit het terras vol en weet ik met geluk het laatste tafeltje te bemachtigen. De broodjes van de lunchkaart zijn heerlijk en zeker een aanrader als je een goede plek zoekt om te lunchen in Den Bosch.
  • Eten+Drinken Mariapaviljoen: Tegenover winkelcentrum Arena vindt je het Mariapaviljoen. In dit voormalige verzorgingstehuis vindt je tegenwoordig een bijzondere locatie om wat te eten en drinken. Buiten op het terras zit je heerlijk in de zon. Neem ook eens een kijkje binnen, de sfeer van het verzorgingstehuis zie je overal terug!

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.