Elke laatste woensdag van de maand vindt je een nieuwe Mini Cityguide online. In 2017 bezoek ik elke maand een andere Nederlandse provincie hoofdstad om zo ons eigen land wat beter te leren kennen. De eerste van de reeks is het in Friesland gelegen Leeuwarden. Vanuit Almere is de treinreis naar het noorden een kleine 2 uur. Het is een gezellige stad met leuke bezienswaardigheden en winkelstraten aan de grachten.

Bezienswaardigheden

Bij het ontdekken van een geheel nieuwe stad hoort ook een bezoek aan verschillend bezienswaardigheden. Zoals ik al schreef heeft Leeuwarden onwijs veel Rijksmonumenten waarvan er ook een aantal in de binnenstad te vinden zijn.

  • Oldehove toren: De Oldehove toren is een vrijstaande kerktoren die ooit onderdeel was van de Sint-Vituskerk. De toren is net zoals de toren van Pisa bekend omdat hij ontzettend scheef staat. In 1529 begon men met de bouw, toen de toren nog geen 10 meter hoog was begon hij al te zakken. Als gevolg van een storm werd de kerk in 1595 afgebroken en bleef alleen de kerktoren nog staan.
  • Prinsentuin: Dit park ik gelegen aan de noordkant van de binnenstad op circa 20 minuten lopen vanaf het treinstation. Het park ik in 1648 aangelegd in opdracht van Willem Frederik van Nassau als eerbetoon aan het einde van de 80-jarige oorlog van Münster. Het duurder echter 150 jaar voordat Koning Willem I de opdracht gaf het park openbaar te maken. Vanaf de Oldehove toren loop je zo het park in, waar je even de drukte van de stad ontvlucht.
  • De Blokhuispoort: Dit gebouwencomplex heeft sinds 1580 tot december 2007 dienst gedaan als gevangenis. Omdat De Blokhuispoort niet meer aan de veiligheidseisen voldeed werd het voor 15 miljoen euro verbouwd tot penitentiaire inrichting. Tegenwoordig is het een cultureel centrum en zit er naast een hostel en een café ook kleine winkeltjes gevestigd. Neem een kijkje in het gebouwd waar de hostel gevestigd zit. Hier zit je nog de oude cellen en krijg je een goede indruk van de voormalige gevangenis.

Leuke winkelstraten

Een nieuwe stad ontdekken doe ik graag door bezienswaardigheden te bezoeken maar wissel ik ook graag af door te gaan winkelen. Het liefst in straten waar je niet de grote bekende merken vindt, maar waar je lokale en alternatieve winkeltjes vindt.

  • Ruiterskwartier: Het Ruiterskwartier is één van de eerste winkelstraten de je tegenkomt als je vanuit het treinstation naar de oude binnenstad loopt. Je vindt er het gezellige Douwe Egberts Café maar ook winkels als C&A, Xenos en Hema. In winkelcentrum Zaailand vindt je bekende en minder bekende winkels. Tassen en leerwaar vindt je bij Brixx, modeaccessoires bij Cezz, 280 soorten schepsnoep bij Candyshop, de lekkerste yoghurtijs bij Puur en voor originele kindercadeau’s ga je naar Meneer Peer.
  • Nieuwestad: Nieuwestad is gelegen aan één van de grachten en de hoofdstraat van Leeuwarden. Hier vindt je elke zaterdag een kleine markt en vele winkels van bekende merken als Vero Moda, H&M, Miss Etam en Hema. Een bezoek aan de Pepernotenfabriek van Delft mag je zeker niet missen!
  • Kleine Kerkstraat: Deze gezellige kleine straat werd in 2010 verkozen tot leukste winkelstraat! Wanneer je de straat inloopt zie je meteen verschillende kleine ondernemingen en geen grote merken. Van bakker tot kaaswinkel en van cadeauwinkel tot boutique winkel en bloemist. In de Kleine Kerkstraat vindt je het allemaal!

Eten en drinken

Leeuwarden beschikt over een heleboel cafés en restaurants waar je heerlijk kan zitten voor een lunch, diner of tussendoor. Als ik op pad ben ik een nieuwe stad, vindt ik het altijd leuk om juist in oude historische en bijzondere plekken wat te gaan eten en/of drinken.

  • Restaurant de Waag: De Waag is één van de oudste gebouwen van Leeuwarden en dateert al uit 1483. Vroeger was dit het middelpunt van de marktstad waar gehandeld, geworden en gemeten werd. Hier bepaalde men het juiste gewicht van de handelswaren van de marktkoopman. Tegenwoordig zit hier een gezellig restaurant gevestigd. Je kunt er terecht voor een koffie met wat lekkers (Texas Style Applepie is een aanrader!) of een uitgebreide lunch. ’s Zomers kun je ook plaatsnemen op het terras.
  • Café de Bak: Café de Bak ik gevestigd in de tweede luchtplaats van een oude gevangenis De Blokhuispoort. Geniet van een kop koffie, een borrel of een heerlijke lunch. Op donderdag en vrijdag geldt ‘eten wat de pot schaft’, ofwel je heb geen idee wat er op het menu staat. Daarnaast kun je nog een kijkje nemen in het achterste gebouw. Hier zijn de oude cellen omgebouwd tot kamers van het Alibi Hostel.

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.