Elke laatste woensdag van de maand vindt je een nieuwe Mini Cityguide online. In 2017 bezoek ik elke maand een andere Nederlandse provincie hoofdstad om zo ons eigen land wat beter te leren kennen. In de maand november breng in een bezoek aan de Noord-Hollandse hoofdstad Haarlem. Een gezellige stad en naar mijn gevoel een stuk kleiner dan de andere Nederlandse provinciehoofdsteden.

Bezienswaardigheden

  • Oude molens: Rondom Haarlem en aan de rivier de Spaarne vindt je nog verschillende oude molens. Molen De Adriaan is één van de molens die je vlakbij het Centraal Station vindt. Deze windmolen stond bij de opening in 1779 aan de rand van de stad en is gebouwd op de oude fundering van de Goevrouwetoren die deel uit maakte van het oude vestingswerk rond Haarlem.
  • Haarlemmerhout: Het oudste stadsbos van Nederland is te vinden in Haarlem. Het werd in de Gouden Eeuw zelfs het populairste recreatiegebied tussen Haarlem en Amsterdam. Jaarlijks wordt hier op 5 mei het festival Bevrijdingspop gehouden. Ruim 150.000 bezoekers komen elk jaar naar het Haarlemmerhout om de vrijheid te vieren.
  • Hofje van Oorschot: Net zoals in Amsterdam vindt je ook in Haarlem verschillende hofjes. Enkele zijn te bezoeken en andere zijn vanaf de staat te bezichtigen. Het Hofje van Oorschot in het centrum van de stad is aangelegd in 1769 uit de nalatenschap van de Amsterdamse koopman Wouterus van Oorschot.

Winkelstraten

  • Grote Houtstraat: Deze lange winkelstraat loop van de Grote Markt tot stadspark Haarlemmerhout. Je vindt er winkels als Mango, Rituals, The Body Shop, Didi, schoenenwinkel Nelson, Only, Zara, H&M en de Sting. Het zijn vooral de bekende winkels, maar zeker een gezellige straat als je komt om een middag te winkelen!
  • Gouden Straatjes: Onder de gezellige Gouden Straatjes van Haarlem vallen de Zijlstraat, de Koningstraat, de Gierstraat, de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat, de Anegang en de Warmoesstraat. In deze straten vindt je tal van bijzondere en leuke winkeltjes. De straatjes zijn sfeervol en een aanrader om te gaan winkelen. Slenter door deze straatjes en geniet van het oude centrum van Haarlem.

Eten en Drinken

  • Friethoes: Voor een heerlijke verse friet met een snack ben je bij Friethoes aan het juiste adres. Je vindt deze ‘snackbar’ nabij het station aan de Kruisweg. Een mooie plek dus om een friet te halen op weg van/naar het station.
  • Crêpe Affaire: De eerste keer dat ik Crêpe Affaire tegen kwam was in de wijk Shoreditch in Londen. Bij toeval kwam ik dit filiaal in Haarlem weer tegen! Het is een gezellige plek waar je heen gaat voor een kop koffie of thee. De rijk belegde crêpes zijn zeer populair en heerlijk als zowel ontbijt als lunch! Ga je voor een hartige crêpe met zalm of een zoete crêpe met chocolade?

Liefs Mandy

Deze blog is ontstaan uit eigen ervaring. In dit artikel deel ik niks anders dan mijn persoonlijke mening en/of ervaring.

NL – Foto’s mogen uitsluitend gedeeld worden na overleg en met duidelijke vermelding naar deze pagina en op Social Media naar de Instagram pagina van kingsndqueens . Foto’s met een bron mogen niet gedeeld worden.

EN – Photo’s may only be shared after asking and with a clear mention to this webpage and on Social Media to the Instagram page of kingsndqueens . Photo’s with a source are not allowed to be shared.